Първи пост и малко история

Разработката на мобилния Белот започна през 2007 с тогава популярните Symbian и J2ME мобилни телефони от Nokia, Samsung и Siemens, но играта така и не успя да види бял свят. Бяхме започнали да я правим с Java и когато по-късно Android доби популярност, много от нещата бяха удобни за преизползване и така се възроди желанието да довършим започнатото.

Като щастливо стечение на обстоятелствата, в началото на 2011 излезе в печат една от най-добрите книги за начинаещи програмисти на Andriod игри – Beginning Android Games на Mario Zeichner. Първите 5-6 глави от книгата описваха основните неща и ни показаха базов фреймуърк с който може да се започне. Преписахме част от кода и се получи много малък и компактен code base (около 1000 реда), който постави основата за разработката на малка игра, като за начинаещи.  Силно препоръчваме книгата на всеки, който би искал да разбере как се правят или да пробва да направи игра за Android.

Успяхме да пуснем първата версия на Белота на 15 декември 2013г. и с радост установихме, че играчите я приемат сравнително добре. Много от тях ни дадоха препоръки, които се опитахме да реализираме с времето. Бихме искали да изкажем благодарности на всички, които ни помогнаха с критиката и коментарите си.

Плановете ни са да продължим да развиваме играта. Имa няколко основни аспекта от разработката, като отделни течения, по които бихме могли да изберем да тръгнем. Времето ни е силно ограничено поради естеството на огранизация на вселената и нуждата от “нормална” работа.

Основните направления между които се опитваме да изберем в момента, подредени по важност според нас са:

– версия на играта за iOS (iPhone и iPad)
– дизайн за таблети
– игра в интернет с истински играчи
– подобрения на текущата игра: добавяне на точки, виртуални турнири, избор на различни тестета карти, подобряване на изкуствения интелект, подобряване на графиката, оптимизации и изчистване на бъгове
– игра в Bluetooth мрежа с играчи, които са близко физически

Изборът на която и да е от тези цели ще ни отнеме седмици/месеци работа, а неизбраните цели ще бъдат отложени във времето.

В заключение на този първи пост бихме искали отново да благодарим на всички за помощта. Радваме се ако нещата които правим ви харесват и ще очакваме вашите коментари и препоръки в бъдеще.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *